DETOKS NASIL YAPILIR?

Detoks; sıvı orucu şeklinde yapılan bir vücut temizliğidir. Amaç sindirimi yavaşlatmak ve vücudu dinlendirmektir. Sağlıklı bir insan vücudu, beslenme için, özellikle de fast food tarzındaki yiyeekler için ciddi süreçte vakit ve enerji harcar. Bir et yemeğinin sindirilmesi 6-8 saat, bir karbonhidrat yemeğinin 3-4 saat, bir sebze yemeğinin 1-2 saat, meyvenin ise maximum yarım saat sürer. Yani toplam süreçlere baktığımızda, sindirim vücudu ciddi anlamda yoran bir durumdur. Bu uzun süreli sindirim sonucunda vücutta toksinlerin birikmesine sebep olur. Sindirimin yavaşladığı detoks süreci vücudunuzun dinlenmesi için iyi bir temizlik fırsatıdır.
Detoks aç kalmak değil, vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi, sıvı formatta, yeterli vitamin ve mineral desteği sağlayacak şekilde tüketmekdir.
Detoks Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kahve, siyah çay, kola, enerji içeceği ve asitli içecekler ve alkol gibi içecekleri detoks sürecinde kullanmıyoruz çünkü karaciğerimize yük bindirmememiz gerekiyor.
Her sabah ilk tükettiğiniz içecek; oda sıcaklığında 2 bardak su olmalı ve günlük 2 litre su içmelisiniz.
Gün boyunca taze sıkılmış sebze ya da meyve suyu (asitli olanlardan özellikle portakal suyu dışında) tüketilebilir.
Sabah kahvaltısında salatalık, domates, biber, zeytin, kızartılmış bir dilim çavdar ekmeği, mısır gevreği, meyve salatası, yulaf gibi hayvansal kaynaklı olmayan besinleri kullanabilirsiniz.
Bitki Çaylarınızı sıcak değil, ılık tercih etmelisiniz.
Ara öğünlerde taze meyve sebze veya yağlı tohumlar tercih edilebilir.
Salatalar, etsiz haşlanmış sebze yemekleri, zeytinyağlı sebzeler, taze hazırlanmış sebze çorbaları da tüketilebilir.
Hayvansal proteinlerden sadece az miktarda yağsız pişirilmiş balık tercih edebilirsiniz.
Et, tavuk, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı besinler tüketilmemelidir.
Mercimek, nohut, kuru fasulye, börülce gibi protein kaynaklarını haşlanmış şekilde salatalarınıza ilave edebilirsiniz.
Ağır karbonhidratlar (makarna, pilav, beyaz ekmek) tüketilmemelidir.
Akşam saat 19:00-20:00 aralığında son öğün tüketilmeli, sonrasında yiyecek tüketilmemelidir.

Detoks Nasıl Yapılır?
Her sabah kahvaltı öncesinde 2 bardak ılık su, kahvaltı yerine de cold press sıkılmış taze meyve ve sebze suyu tüketilmelidir. Ara öğünlerde taze meyve, kuru meyve veya yağlı tohumlar tercih edilebilir. Öğün sonralarında ılık bitki çayı içilebilir. Ana öğünlerde kurubaklagiller, yağsız ve haşlanmış sebze ve salata tüketilebilir. Protein ihtiyacı kurubaklagillerden karşılanır fakat hayvansal kaynaklı gıda almak konusunda ısrarcıysanız 150-200 gr aralığında yağsız pişirilmiş balık tüketilebilir. Et ve süt ürünleri, işlenmiş gıdalar, şeker ve karbonhidrat asla olmamalıdır.
Detoks programı aynı zamanda zihinsel rahatlama programıdır. Çünkü stresin sebep olduğu hormonal değişikliklerde vücudun yıpranmasına ve kiloda değişikliklere sebep olur. Detoks yaptığınız süreçte elektronik cihazlardan, hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerden ve yoğun iş temposundan uzak durmanız tavsiye edilir.

Nasıl Devam Edilir?
İlk 3 gün alışkanlıklarınızın zor değiştiği zaman dilimidir o yüzden kararlı olmanız çok önemlidir. Bu dönemde ara öğün miktarlarınızı ve sıklığını arttırabilirsiniz. Temiz hava, bol su ve dinlenmek çok önemlidirç
lk birkaç gün boyunca, baş ağrısı, halsizlik, soğuk algınlığına benzer belirtiler, ishal, mide krampı, kas veya eklem ağrısı ve hatta deri döküntüsü yaşayabilirsiniz. Bu tip belirtiler çok nadiren rastlanır ancak bu tip sıkıntılar ile karşılaşacak olursanız panik yapmayın. Bunlar sadece alışma sürecinin yan etkileri. 2. ve 3. Günlerde vücudunuz yeni beslenme sisteminize adapte olmaya başlar. Toksinlerin atılmasını hızlandırmak için spor yaparak veya sahunaya girerek terlemek yararlı olacaktır. Ancak aşırı spor ile bunu denemeyin çünkü vücudunuzda laktik asit birikmesine ve detoks etkisinin azalmasına sebep olur. Hafif yürüyüş, yüzme, yoga ve bisiklet gibi sporlar tercih etmek daha doğru olacaktır. 2ve 5. Günlerde enerjinin arttığını, bu yeni yaşama adapte olduğunu ve hafiflediğini hissedeceksin. Daha az uyuyup daha zinde uyanacağından emin olabilirsiniz, bu dönemde tüm zararlı atıkları atan vücudunuz artık daha zinde ve parlak olacak. Cildinizin parladığını farkedeceksiniz. 2. ve 7. Günlerde tamamen alışmış olarak, çok parlak bir cilt ile hafiflemiş ve daha açık bir zihinle hayata başlayacak duruma geldiğinizden emin olabilirsiniz.

Ne Kadar Süre Uygulanır?
Bir detoks programının minimum süresi 4 gündür, ideali 7 gündür. Bunu her mevsim (yılda 4 kez) tekrarlayabileceğiniz gibi yılda en az 2 kere yapılmasını tavsiye ederiz. Tabiki aralarda nasıl yaşanacığına da dikkat etmek gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz.
Detoks Sonrası Yaşam:
Detoks yapan birçok kişi artık bu yaşam tarzına geçince hayatın tüm keyiflerini bırakmak zorunda olacağını düşünüyor ama bu doğru değil. Eğer detoks seçimlerinizin %25’i kaçamak %75’i sağlıklı seçimlerden oluşacak bir beslenme düzeni kurarsanız kendinize bu çok dengeli bir yaşam sürmenize yardımcı olur. Tam tersini yaptığınızda toksinler birikmeye başlayacaktır.
Daha temiz hava solumaya ve yeterli derecede oksijen almaya,
Yeterli miktarda ve kaliteli su içmeye, daha çok organik, taze, canlı ve alkali sebze, meyve, yeşillik, yemiş, baklagil ve tahıl tüketmeye, bolca hareket etmeye,elektromanyetik dalgalardan ve stresten korunmaya, deterjan ve kozmetiklerinizde organik kullanıma geçmeye, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye, alkol, sigara, kahve gibi bağımlılıklardan uzaklaşmaya, hayata bakış açınızı değiştirmeye, daha enerjik, dinç, bilinçli ve daha farkındalığı yüksek bir yaşama geçmeye hazırsanız aramıza hoş geldiniz…